Ett studieförbund är en organisation som anordnar studiecirklar och andra typer av kurser. Många av de svenska studieförbunden har sina rötter i en folkrörelse som till exempel nyketerhetsrörelsen, arbetarrörelsen eller Svenska kyrkan, vilket ibland avspeglas i kursutbudet.

Se också: 1

Folkbildningsförbundet
Studieförbundens gemensamma intresseorganisation som har till uppgift att stärka förbundens ställning i samhället genom omvärldsanalys, kommunikation och samverkan.
ABF
Arbetarrörelsens studieförbund, som erbjuder studiecirklar, föreläsningar och kulturarrangemang i alla kommuner.
Bilda
Hette tidigare Frikyrkliga Studieförbundet. Erbjuder kurser inom ämnen som kultur, pedagogik, miljöfrågor och teologi.
Folkuniversitetet
Erbjuder förutom studiecirklar även distanskurser, KY-utbildningar och längre utbildningar. Fristående från politiska, fackliga och religiösa organisationer.
Ibn Rushd
Studiecirklar och arrangemang framför allt om Islam och muslimsk kultur.
Medborgarskolan
Erbjuder studiecirklar och kurser inom ett antal ämnesområden. Studieförbundets medlemsorganisationer inkluderar Moderata Samingspartiet och Aktiv Ungdom.
NBV
Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet är ett religiöst och politiskt obundet förbund. Har fokus på kurser om droger, folkhälsa och internationella frågor.
Sensus
Anordnar studiecirklar och kulturarrangemang av olika slag. Har sina rötter i KFUK/KFUM, Svenska Kyrkan, och tjänstemannarörelsen.
Studiefrämjandet
Erbjuder kurser med särskild inriktning på natur, djur, miljö och kultur.
Studieförbundet Vuxenskolan
Har ett brett utbud av kurser på orter över hela landet. Grundorganisationer i förbundet är Centerpartiet, Folkpartiet och Lantbrukarnas Riksförbund.
[Valkommen Mozilla]
Senast uppdaterad:
oktober 4, 2009 at 6:31:34 UTC
Samhälle
Sport
All Languages
Kultur
Näringsliv
Datorer
Spel
Hälso- och sjukvård
Hus och hem
Nyheter
Nöjen och fritid
Referenser
Regionalt
Vetenskap
Webbutiker