Svenska webbsidor om japanska tecknade serietidningar och böcker, så kallade "manga", samt japanska tecknade TV-serier och filmer, kallade "anime". Den svenska publiken har sedan flera årtionden varit bekanta med detta utbud, då det släpptes många tecknade japanska TV-serier och filmer dubbade till svenska på VHS i Sverige särskilt på 80-talet. Det har alltsedan dess funnits en kultur av fans i Sverige, och än fler japanska serier har genom åren fått genomslag här, även på TV och som tidningar. Många känner nog igen teckningsstilen genom det karaktäristiska utseendet med stora ögon, många ansiktsuttryck, fartfyllda gester, samt det ofta dramatiska och ibland även musikaliska innehållet, med berättelser om alltifrån klassiska sagor till futuristiska rymdäventyr. Men benämningarna "anime" och "manga" är egentligen begrepp som används om alla tecknade serier av japanerna själva, oavsett ursprung och stil, men som för länder utanför Japan fått betydelsen att det syftar just på att dessa gjorts i Japan och med ett visst utseende. Japanska tecknade serier skiljer sig dock från amerikanska och europeiska särskilt när det gäller TV-serier och filmer, på så sätt att det är mer utbrett i den japanska kulturen och därmed finns ett större utbud för olika åldrar, genrer och innehåll. Många japanska serier har även en direkt koppling till TV-spel, ett annat område där Japan länge legat i framkant. Några i Sverige välkända japanska serier är Pokemon, Dragon Ball, Sailor Moon, Sandy Bell, Silver Fang och Starzinger. I denna kategori hittar du information om några av dessa, samt andra kända serier.

Se också: 1

Anime.se
En community med nyheter, artiklar och forum.
Animecka
Topplistor, recensioner och rekommendationer av anime, samt diskussionsforum om manga och anime.
Buta
Om karaktärerna i Porco Rosso, med musik och texter.
Ikikata
Nyheter om japanska serier, samt japansk populärkultur i allmänhet.
J-Fi - Science Fiction Bokhandelns Mangaklubb
Innehåller nyheter och artiklar, recensioner, intervjuer och kalendarium med släppdatum för filmer och mangaalbum.
Mangakai
En förening för de som är intresserade av manga och anime.
Mangapatriarkatet
En podcast som diskuterar japanska och även svenska serier.
StarzingerClub
Information, bilder och forum om Cogo, Djorgo, Haka och prinsessan Aurora, och deras rymdäventyr på väg mot Great King-planeten.
Superfamiljen / Kimagure Orange Road
Serien som i Sverige hette Superfamiljen, om familjen med den speciella kraften. Information om karaktärerna, avsnitten och röstskådespelarna.

Denna kategori på andra språk: 11

[Mozilla Moon]
Kategoriredaktör
likeadream
Senast uppdaterad:
juli 18, 2016 at 21:21:26 UTC
Kultur
Näringsliv
Datorer
Spel
Hälso- och sjukvård
Hus och hem
Nyheter
Nöjen och fritid
Referenser
Regionalt
Vetenskap
Webbutiker
Samhälle
Sport
All Languages