Het Nichiren boeddhisme is een tak van het Boeddhisme gebaseerd op de leringen van de Japanse monnik Nichiren Daishonin. Het is een brede term die verschillende scholen en subscholen alsook nieuwe Japanse religies overkoepelt. Verschillende vormen van het Nichiren-boeddhisme hebben een grote invloed gehad op de Japanse samenleving. Nichiren focust zich vooral op de lotus-soetra en men gelooft dat iedereen de Boeddhanatuur bezit. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de verlichting in dit leven te behalen. Ook staat deze stroming bekend als een tegenstelling tegenover andere vormen van Boeddhisme door hun evangeliserende inslag: men probeert anderen te overtuigen om ook boeddhisten te worden; dit staat bekend als shakubuku. Nichiren-boeddhisten geloven dat door het verspreiden van Nichirens leringen en hun effect op aanhangers een vredige, rechtvaardige en voorspoedige samenleving ontstaat. De grootste stroming van het Nichiren-boeddhisme is het Sōka Gakkai met ruim 20 miljoen aanhangers.
GeschiedenisJapan - Nichiren
Artikel op de wiki van de KU Leuven over het leven van Nicheren.
Nichiren Shu
Beoogt zoveel mogelijk informatie te ontsluiten voor de Nederlandstalige lezer over deze traditionele school.
SGI Nederland
Soka Gakkai International Nederland, een organisatie die zich baseert op het Boeddhisme van Nichiren Daishonin. Informatie over de geschiedenis en de ontwikkeling van de organisatie, de filosofische grondbeginselen, activiteiten, verwante organisaties, en artikelen.
De SGI verlaten
Bedoeld als een introductie in het boeddhisme van Nichiren Daishonin maar voornamelijk voor die genen binnen de SGI die vragen hebben over de oorzaak van de schift tussen de Nichiren Shoshu en de Soka Gakkai.

Andere talen 6

Laatste wijziging:
14 juni, 2014 op 6:54:07 UTC
Maatschappij
Sport
Alle talen
Kunst
Zakelijk
Computers
Spellen
Gezondheid
Huis en Tuin
Nieuws en Media
Recreatie
Naslag
Regionaal
Wetenschap
Webwinkelen