Amateurgezelschappen (meestal verenigingen of stichtingen) die zich bezighouden met muziektheater ( operette - opera - musical ). Theater is een kunstvorm waarin live op een podium, ten overstaan van publiek, toneelspelers een verhaal brengen, met een combinatie van dia- en monologen, zang, dans, muziek en non-verbale, lichamelijke uitdrukking. Afhankelijk van welke van deze elementen de overhand hebben, onderscheidt men diverse vormen van theater. Opera en operette zijn een vorm waarin muziek de overhand heeft en de spelers hun woorden op kenmerkende, tot de klassieke muziek behorende wijze zingen; daarbij ondersteund door een klassiek orkest. Bij musical brengt men de vertelling zingende, maar nu op een manier die tot de popmuziek gerekend kan; en ondersteund wordt door live vertolkte popmuziek. Dans en gesproken woord spelen er ook een rol bij. Een amateur (letterlijk: liefhebber) is iemand die een bepaalde vaardigheid op niet-professionele en niet-commerciƫle basis uitoefent.

Zie ook: 1

Amersical
Muziektheatervereniging in Amersfoort met eigen musicals als Gemengd, Donkerlokje, Kleine wasjes, Misspoes, Zomerdroom en Je bent mooi.
BOOG-Nederland
Overkoepelende organisatie voor amateurverenigingen en -stichtingen en haar 7 districten die zich bezig houden met amateur muziektheater, opera, operette, musical en alle daarmee aanverwante vormen. Circa 150 gezelschappen zijn hierbij aangesloten. Voornaamste activiteiten: BUMA mantelovereenkomst, collectieve verzekering en samenwerking. Organiseren van cursussen, workshops en theaterdagen die een 'vormend' karakter hebben. Actief sinds 1949.
Deventer Musical
De vereninging heeft tot doel ieder jaar een musical of operette op te voeren in de Deventer Schouwburg. Informatie over de producties, de vereniging en de voorstellingen.
Gelders Opera Operette Gezelschap
Opera- en operettevereniging (voornamelijk opera), opgericht in 1954, actief in Gelderland (Arnhem) maar ook daar buiten. Bekent o.a. als koor bij TVprogramma Una Voce Particolare. Organiseert jaarlijk talentenjacht Idols Klassiek (www.idols-klassiek.nl). Producties o.a Mignon, Goyescas, Orpheus in de Onderwereld, Idomeo, La Vie Parisienne, Die Fledermaus.
Rotterdams Opera en Operette Gezelschap
De vereniging voert regelmatig nieuwe stukken op. Informatie over de vereniging, de geschiedenis en hun repertoire.
Sichting Drijfzand
Rotterdams amateurgezelschap dat professioneel muziektheater & toneel maakt, opgericht in 2000. Wie zijn wij, programma, reserveren, speellijst en foto's.
Studio 65
Theater- en zanggezelschap uit Enschede, actief sinds 1965, producties als Jesus Christ Superstar, Orfeo en Orpheus, Carmen, Der Zigeunerbaron
[Drama Mozilla]
Laatste wijziging:
14 juni, 2014 op 6:54:08 UTC
Kunst
Zakelijk
Computers
Spellen
Gezondheid
Huis en Tuin
Nieuws en Media
Recreatie
Naslag
Regionaal
Wetenschap
Webwinkelen
Maatschappij
Sport
Alle talen