El Carxe és una serra de 1.371 metres d'altura i que dóna nom a una zona dels municipis de Iecla i Jumella a l'Altiplà i Favanella a l'Oriental on es parla català de forma continuada des del segle XIX. També és el nom de la partida menys xicoteta d'aquesta zona. Té uns 300 quilòmetres quadrats de superfície i 529 habitants empadronats (2003). Gràcies a les recerques sociolingüístiques dutes a terme per Manuel Sanchis i Guarner, des de els anys 50 del segle XX es coneix la seua existència com a zona de parla valenciana. Malgrat que el català no té reconeixement oficial, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua imparteix classes de valencià a Iecla, a petició del propi Ajuntament.

Mira també: 1

Viquipèdia: El Carxe
Serra de 1.371 metres d'altura i que dóna nom a una zona dels municipis de Iecla i Jumella a l'Altiplà i Favanella a l'Oriental on es parla català des del segle XVIII.
L'ajuntament de Iecla reconeix els parlants valencians del Carxe
L'Ajuntament de Iecla ha demanat a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua l'organització d'un curs de català per als veïns de Raspai, una pedania de Iecla. (September 13, 2005)
[Catalan Mozilla]
Darrera actualització:
Febrer 24, 2017 at 6:54:10 UTC
Regional
Ciència i tecnologia
Compres
Societat
Esports
All Languages
Arts
Economia i empresa
Informàtica
Jocs
Salut
Mitjans de comunicació
Lleure
Referència